Yatzy regler

 
09-11-2010
Spil

Antal spillere: minimum 2.
Materialer: 5 terninger, en spilleplade

Den spiller som opnår flest points vinder.

Hver spiller har ret til 3 terningkast, som man dog ikke behøver at bruge. Spilleren afgør selv hvilke terninger han vil gemme og hvilke han vil kaste om. Pointtallet skrives i en af rubrikkerne på blokken. Rækkefølgen på spillepladen behøver ikke at blive fulgt.

Eksempel: Første kast af de 3 giver 5-4-4-5-3. Spilleren lader 5'erne ligge og kaster de øvrige terninger om, som nu giver 2-5-4. 5'eren bliver liggende og spilleren kaster de øvrige terninger om som giver 1-1. Resultatet bliver "hus" (5-5-5-1-1) pointtal 17, som kan noteres som et "hus" eller "Full house".

Kan et pointtal ikke placeres, det vil sige at alle blokkens rubrikker hvor kastet kunne placeres er optaget, skrives 0 point i en af de øvrige rubrikker (spilleren kan selv vælge i hvilken rubrik, der skal skrives nul) eller også noteres det samlet pointtal i "chancen".

Hver rubrik må kun anvendes én gang. Ved et samlet pointantal på 63 eller mere på pointblokkens øverste halvdel, tildeles en bonus på 50 point. Den maksimale pointsum på øverste halvdel er 105, bonusen ikke medregnet, og på den nederst halvdel 219 point, hvilket giver maksimalt 374 point.

Regler
Bonus: Hvis summen er 63 eller derover.
1 par: Når to terninger er ens.
2 par: Når 2x2 terninger er ens.
Tre lige: Når tre terninger er ens.
Fire lige: Når fire terninger er ens.
Lille straight: 1,2,3,4,5.
Stor straight: 2,3,4,5,6.
Fuldt hus: Når tre og to terninger er ens, f.eks. 2,2,2,3,3=12.
Chance: Summen på alle fem terninger tælles sammen og noteres på pointblokken. Rubrikken anvendes når ingen anden
passende rubrik er ledig.
Yatzy: Alle fem terninger viser samme tal.

Yatzy har liknande regler som i poker

 
 
Find information om: guiden svar regler guide
(Hovedkategori: Spil)